Waarop letten?

Het meest gebruikte zoekwoord op de sites van eBay, Marktplaats en Kapaza blijkt ‘hout’ te zijn. Er wordt daar aardig wat hout verhandeld dus. Niet verwonderlijk in deze moeilijke tijden. Verwarmingskosten knippen nu eenmaal een behoorlijke hap uit het huishoudbudget. Als het economisch minder goed gaat, is een standaard wederkerend fenomeen dat er meer hout wordt gestookt. Maar opgelet daarbij: hout kopen doe je niet zo maar even!

Prijs

Prijzen van brandhout kunnen soms erg misleidend zijn en vergelijken is niet altijd even gemakkelijk. Deze prijsverschillen zijn voornamelijk te verklaren door volgende elementen:

  • Welk soort hout wordt aangeboden?
  • Is de hoeveelheid uitgedrukt in stère of kubieke meter?
  • Hoe groot zijn de blokken?
  • Hoe droog is het hout?
  • Zit levering in de prijs?

Ecobois vindt het belangrijk dat u hiervan goed geïnformeerd bent. Daarom lichten we al deze factoren grondig toe.

Gestapeld of niet gestapeld?

Het is nuttig om weten hoeveel hout wordt geleverd. Duidelijke afspraken voor de levering zorgen ervoor dat u niet bedrogen uitkomt.

Er is een verschil tussen een gestapelde en een niet gestapelde hoeveelheid. Een gestapelde hoeveelheid bevat altijd meer hout, doordat de blokken netjes gesorteerd zijn. Wanneer de blokken in wrak liggen, zit er meer lucht tussen de blokken. Dit verschil wordt natuurlijk ook verrekent in de prijs. Vergeet echter niet dat het stapelen op zich ook een kost met zich meebrengt!

Ecobois levert enkel niet gestapelde hoeveelheden.

Kwaliteitsgarantie

Wees op uw hoede voor de houtkwaliteit die wordt aangeboden. Door hout te kopen bij vakmensen (bos-exploitatie, houthandel) heeft u de garantie op een kwaliteitsproduct tegen de beste prijs.

Niet alle hout is goed om te stoken

Omdat hout niet goedkoop is, hebben we nogal eens de neiging om alle hout in onze kachel te proppen. Is dat verstandig? Nee!

  • Behandeld hout opstoken is af te raden: hierbij komen schadelijke stoffen voor mens en milieu vrij.
  • Dus: spaanderplaat, hardboard, gebeitst, geïmpregneerd, geverfd of anders behandeld hout horen niet in een kachel.
  • Nat hout: geeft een onvolledige verbranding met schadelijke stoffen als gevolg. Bovendien geeft nat hout minder warmte af.
  • Spaanderplaat bevat lijm en bindmiddelen dus: niet geschikt.
  • Geverfd hout bevat chloor en metaalverbindingen: not done!

Een ander gevolg van verkeerd hout is dat de temperatuur te hoog wordt, waardoor de kachel kan scheuren of barsten, of erger nog er een schoorsteenbrand kan ontstaan!

Naar: http://www.leerwiki.nl